29.12.2017

MARKUS - luokkaan teljetty poika, osa 1

Uuden Vuoden kynnyksellä on lupa muistella menneitä. Tutkin  kirjahyllyäni ja löysin muiston opettajaurani alkuajoilta. Aloin selata kirjaani viime vuosituhannelta. Siinä kuvasin ensimmäisen kerran lasta, joka kamppaili häikäilemättä oikeudestaan tulla hyväksytyksi. Tämä lapsi oli Markus.

***
Kesällä maalaistalossa, kun olin lapsi, pyydystettiin rottia loukulla. Se oli laatikko, jonka ovi loksahti lukkoon. Rotta hukutettiin. Jos löysin elukan ennen aikuisia, puhelin sille. Yritin saada sen ymmärtämään ihmistä, sitä, että on synti syntyä rottana. Ja avasin luukun. Ei rotta ymmärtänyt.
- Päästä minut loukusta, niin hyökkään naamallesi, se sanoi.
Luottaminen. Mitä se muka on?

***
Ensimmäisen luokan lapsilaumaan eksyy kummajainen ihmiseksi; poika joka käyttäytyy tutulla tavalla: rotta, luokkahuoneeseen teljetty, lapsijoukon ahdistama rotta.

Markus on paha lapsi, valmis sylkemään. Hän väistää iskuja, joita ei anneta, ja pakenee kiinniottajaa, joka ei aja takaa. Sanoja Markus ei käytä. Remminarpia reisissä, kovettuneita mustelmia käsivarsissa. "Mahdoton hallita" on syy kunnallisesta päiväkodista erottamiseen.

Poika seuraa katseellaan jokaista liikettäni kuin auton alle jäänyt eläin, valmiina kynsimään ja taistelemaan, jos erehdyn auttamaan. Pelokas kyyryasento, josta on hyvä luiskahtaa pakoon.

JATKUU...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos viestistäsi!