21.11.2015

Lissu - rimpuileva risukimppu, osa 5


Toukokuun 23. päivä
Koulupiha. Nurmikko kiertää asfaltin reunaa. Kahdensadan lapsen nappulakengät, lenkkitossut ja kumpparit tallovat nurmennukkaa, johon syksyllä istutettiin neljäsataa kukkasipulia koko koulun voimin. Nouse siinä sitten savikovasta maasta. Hullun hommaa.

Minulla on jalassani sisäkengät, en ehtinyt vaihtaa. Ilkeä tuuli puhaltaa kesätakin lävitse. Lissu tarttuu käteen, katsoo silmiin.
-       Opettaja, tule näkemään kaunista. Onko totta, että me istutettiin noin kaunista? Onko?
Seuraan Lissua. Aidanvieressä, turvassa lasten saappailta, nousee pari surkeaa papukaijatulppaania, lehdet rypyssä, varret koukussa. Olisi ollut parempi pysytellä savikokkareiden alla, ajattelen, mutta sanon:
-       On se totta. Istutettiinhan me juuri ennen lumen tuloa. Koko koulu istutti, sanon ja mutisen itsekseni: neljäsataa sipulia ja nuo kaksi kehtasivat selvitä hengissä.
-       Tämä puska, tämä päivänkakkarapuska, sanoo lapsi haltioissaan ja kyykistyy haistelemaan voikukkamätästä.
Kannatti istuttaa – sittenkin kannatti.

Kello 11.
Lissukka kiikuttaa minulle isoa paperia. Se on kyselylomake, itse tehty ja saman tien myös itse vastattu. Jokainen kysymys on reunustettu heleänvärisillä tussiviivoilla:

TYKÄÄTKÖ SINÄ ELÄIMISTÄ?
MINÄ TYKÄÄN.

TYKÄÄTKÖ SINÄ OPTAJASTA?
MINÄ TYKÄÄN.

TYKÄÄTKÖ SINÄ OPIMISESTA?
MINÄ TYKÄÄN.

TYKÄÄTKÖ SINÄ ITSESTÄ?
MINÄ TYKÄÄN.

Kannatti halata, sittenkin kannatti, ajattelen ja vasen silmäni alkaa vuotaa – oikeassa on kyynelkanava tukossa. Saisi olla molemmissa. Hävettää pyyhkiä silmäkulmaa vessapaperinriekaleella.
Tullakseen hyväksytyksi on pulun oltava valkoinen ja käytettävä nimeä ’kyyhky’, koira tarvitsee sukutaulun ja rekisterinumeron, lapsella on oltava riittävät kouluvalmiudet ja hänen on saavutettava opetussuunnitelman tavoitteet, opettajan on sisäistettävä koulun arvoperusta. Ellei, olemme turhia tahroja, kärpäsen kakkoja, yhteiskunnan muuten niin puhtoisella paperilla.


4 kommenttia:

 1. Sirkkupirkku, tämä Lissun tarina oli ihan mahtava. Kiitos taas. Ja tämä viimeinen osa sai lähes hengityksen salpautumaan. Voi sinä näitten Jalmarien ja Lissujen opettaja, kyllä ei voi muuta sanoa kuin että Hip-hurrei! On opettajia ja on opettajia! Kerrontasi on tosi hyvää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kaisa! Saat minut niin hyvälle mielelle, että jatkan vielä kirjoittamista.

   Poista
 2. Anonyymi22.11.15

  Sirkkupirkku,
  voin kuulla äänesi tekstejäsi lukiessani!
  Muistan sinut.
  Olimme samassa koulussa vain hetken. Mutta muistan silti sinut.
  Kävin luokassasi imemässä iloa ja kannustamista. Näin, miten annoit jokaiselle oppilalleesi yhden ainoan oppitunnin aikana hekilökohtaista huomiota. Se tuli sydämestä.
  Anna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lukiessani kommenttisi heitti vanha, ryppyinen sydämeni kuperkeikan silkasta ilosta. Kiitos!

   Poista

Kiitos viestistäsi!